Blogger Templates

Pengikut

Umaira + Umar

Daisypath Anniversary tickers

Jumaat, 29 Mac 2013

Hati saya rapuh bila diperlaku begini

Salam kawan2...
Di kepetangan hari Jumaat
Saje2 untuk balik lewat **dah minta izin huBee**
Tak per esk Sabtu..cuti- boley- balik- lewat
LagipOn time2 cam ni tren komuter sgt sadin

2 minggu tak masuk opis **seronok**
sebab ade wedding adik ipar  dan bersambung dgn kursus

 Sebenarnya sy ade tragedi yg menyentap hati
Menyentap hati sewaktu wedding adik ipar
Sedih terasa diri ini di buli...
Sayalah Kak Long apabila di kalangan biras/ipar **belah suami**
walaupon pada hakikatnya sy lebih muda 2 tahun dari mereka
Dalam family suami sy je belum ade zuriat
Disebabkan kekurangan sy ni
Anak adalah penyelamat mereka dari membuat kerja2 semasa kenduri
**packing doorgift, rebus telor, berpanas bawah kemah bagi doorgift**

Ya Allah...
          ''Semuanye aku!!''

Actually, anak diorg tak da pon buat hal...
Baik jer duduk kat hall rumah...Dalam bilik...
Yg diorg sibuk nak dukung anak buat hape??
Budak kecik tu tak mintak pon utk di dukung 24 jam
Si anak pon naik rimas di dukung kehulu ke hilir
Sebelum ni sy tgk ank diorg lepas je bermain
Memang saje kan time kenduri org tgh ramai pulak
nak mengelak2 dari buat kerja2 tu semua
Jadinyee...muka ni je la yg kena control 4 khemah handle doorgift
Gile panas bawah khemah
Sampai migrain di buatnye
HuBee lak bz sambut tetamu sbb dia Abang Long

Ya Allah...
        " Aku tak tahan sbb kepale dah naik pening...panas barangkali..., aku mmg ade migrain '' **3jam bawah khemah yg panas**


Lantas meninggalkan khemah
Lantak la pasal doorgift **halal la tetamu yg tak dapat**
Menangis dalam bilik air...
Nangis sepenuh hati...**teresak2**
Serius mmg tak tahan time tu **mengadu pada Allah**
Bila tak tahan, sy mengadu pada kawan di fb
Terkeluar la statement seperti ini
Bile perasaan sedih dah reda sikit
Selepas menagis sepenuh hati
Saya keluar dari bilik air
Tengok kat khemah  tetamu dah mulai surut
Tak da sape pOn yg nak take over kerja2 bagi doorgift
Ipar/biras masih tak nak mengalah
walaupon diorg perasan keadaan sy masa tu
Last2 sy duk berehat je kat sofa
Tak kuasa nak sambung kerja
Sampai kesudah tak da sape nak take over
Teruk kan!~

Mak mertua sy citer..
Doorgift ade lebih dalam 200 pcs
sebelum tidor sy citer hal ni pd huBee
Sambil citer mengalir lagi air mata ni buat kedua kalinya
HuBee pon geram je dengan biras/ipar
Dia kecian tgk sy sebenarnya
Tapi huBee cakap, diorang tu memang tak patut!~
Malam tu terlelap dgn sendirinya dalam dakapan suamiku yg tercinta

.............Habis cerita sedih.................

Esok harinya adalah hari Isnin
Masih berada di kampung
Kebetulan hari itu adalah hari melapor diri utk kursus di IPN, Sabak Benam
Dekat jer Teluk Intan - Sabak Benam dalam sejam je
Kursus kali ni saya ajak huBee sbb dia dah apply cuti **seronok lagi**
Dapat 1 bilik **3D 2N**
Boley la berehat setelah penat kenduri kendara
Pastu feeling2 honeymoon
Tempat penginapan setaraf hotel. Stay 3 hari 2 malam. Makan 6 kali sehari.
Layan sunset tepi Pantai Bagan Nakhoda Omar (BNO) .Kan sy kata, dah feeling macam org honeymoon. Heaven~
Lepak kat taman IPN sebelum masuk tdo
Sebelum balik KL singgah dulu makan Nasi Ambeng kat Warung Ibu.

27 ulasan:

  1. biase la tu...dlm family ipar/biras/ family kiter sdiri, ader yg jenis rjin d dapur, rajin d khemah, x kurang juga yg nak melawa n 'simpul tgn' jer time kenduri nie...bg i, i selesa jd org dapur sbb x yah pakai lawa2 sgt...hehe...kalo jd org khemah, kene pakai lawa2, jaga penampilan, x leh msm muka...sabar ek!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hari tu semua katering...bab doorgift je sendiri...yer saya sabar.

      Padam
  2. umaira....

    awak kategori rajin dlm hubby family....saya adelah sebaliknya...smpi kena komplen sbb saya ni malas nk ke dapur or tolong masak2 dikalangan ipar duai belah hubby...tp,kepala saya kan...lagi kena komplen LAGI SAYA MALAS...hahahha...

    moga mode kursus ni mendatangkan hasil...InsyaAllah....take care...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Disebabkan kak long la sy kena rajin...

      Padam
  3. umaira...saya juga selalu kena perkara yg sama...disebabkan saya masih belum ada anak, saya selalu diberi tugasan macam budak2 anak dara, yang dah ada anak buat alasan macam mak2 selalu buat la....kami ni dah xbuat kerja2 macam tu bla bla bla...sakit hati saya Allah yg tahu...saya selalu kena join macam2 aktiviti keluarga dengan mak2 sedara (belah suami) tapi kakak ipar saya selalu terlepas, alasan DIA ADA ANAK! Tapi boleh pulak dia pergi Seremban 10 hari tinggalkan anak dia untuk bersukan. What the..............????

    BalasPadam
  4. umaira...saya selalu kena macam tu. disebabkan saya belum ada anak saya selalu dilayan macam budak2, disuruh buat kerja macam orang selalu suruh budak2 sekolah buat time kenduri. yg dah ada anak selalu bagi alasan kami dah tak buat kerja2 mcm tu bla bla bla...sakit hati saya Allah saja yg tahu. saya selalu kena join aktiviti keluarga dgn mak2 sedara (belah suami) tapi kakak ipar saya selalu terlepas sebab alasan DIA ADA ANAK! What the..............????

    BalasPadam
  5. As salam

    Situasi awak sama dgn situasi saya. Saya adlh k.long belah fam suami.masih blm ade zuriat. setiap kali balik kampung saya aje yg kena buat..paling terasa bila waktu raya. bukan ipar/biras nk toong kt dapur, melawa ke keja nye..dan anak tu alasan nk ngelak..padahal anak lebih attach dgn atuk nye..lagi sedih bila balik trpksa tido di ruang tamu/sharing bilik dgn ipar pompuan yg blm kawin. yg no2 &no3 sedap je dpt bilik khas..huhu sabo jelah. memeang sakit hati la tapi nk wat camne sbb title kita KAK LONG..Huhuh

    BalasPadam
  6. salam umaira.

    faham sangat perasaan tu.
    last week cuti sekolah adik suami pindah rumah maka seluruh family dtg tolong.

    pd pendapat Ai, mana2 yg boleh setel awal tu setel la dulu contohnya mcm tempah langsir, panggil org pasang air-cond dan grill.

    tapi..... mak mertua cakap

    "dia ada anak kecik, mana sempat nak buat tu semua"

    Ai was like.... ape? dia tau nak pindah dr thn lps lagi, alasan anak kecik boleh terima ke?

    ke Ai yg tak memahami?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hadapi dgn sabar...pujuk hati : )

      Padam
  7. sabar ye umaira...syukur dapat suami yang memahami...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hubby my soulmate duni akhirat sampai mati..

      Padam
  8. sabar yer..sgt faham perasaan mcm tu...cuma bila nak sedap kan hati sy selalu ckp dgn diri sendiri " takpe2 Allah nak bg pahala ni.." tp husb sy sgt understanding..dia sanggup tak balik kenduri rumah mak dia sbb kesian tgk wife dia yg as usual akan kena buat keje dapur..kita yg serba salah..

    BalasPadam
  9. sama dengan saya umaira...pernah tu ada kenduri umah MIL...biras saya yg ada anak ni langsung x dtg tolong nak kenduri..saya ni dari pagi sampai malam tak berenti buat kerja..dia cuma dtg masa makan...dah malam......balik pun cepat..konon anak tu lasak..padahal masa makan tu okay jer gelak2..x der plak anak tu meragam...dah besar pun anak tu..asal ada kenduri jer alasan sama..anak i lasak....ya allah.....geramnyerrrrr.........kalau dah dasar pemalas tu ada jer lah alasan kan...dtg dan balik mcm tetamu VIP...bila saya nak balik masa tu dah habis kenduri..kena sound plak dengan SIL...." ko tak ada anak..buat apa balik awal".... panas tak hati?...huhuh..sabar jer lah....sampai sekarang anak dah 3 tahun pun alasan sama....ermmm.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. semua yg menyakitkan ini kita tak mintak...mmg ini suatu ketentuaan utk menguji hambaNYA. selalu kalo pikir boley bergenang air mata ni..Yer tak??

      Padam
  10. Saya tak mengalami lagi situasi mcm ni tapi saya faham perasaan Umaira sebab saya cuma ada seorg je anak...setiap kali saya bercerita & mengadu yg saya letih @ sakit2 badan org akan cakap... macamlah buat apa sangat, anak sorg je pun. Lainlah anak berderet2. Mmm...kadang tak tahan gak & tertinggi gak suara tp nasiblah sebab org tak tahu nak jaga hati kitakan?

    BalasPadam
  11. umaira...
    sabar la ye.. kekadang bile dgn family hsuband ni diri sendiri buntu, nak memberontak takut di"cop" ape plak.. alhamdulillah suami memahami :)
    its okey, biarkan diroang dgn dunia diorang yng penuh alasan tu, as long as kita buat apa yang patut... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kuatkan hati n tabah hadapi semua dugaan yg mendatang. selalu sedapkan hati..yg dunia ni sementara, akhirat kekal abadi...
      bila ingat2 kan balik menitik air mata...
      Ya Allah ku mohon kekuatan

      Padam
    2. Sama je laa situasi kte..
      Tp sy jnis xnk mngalah...kalau raya je ipar duai sume dtg sbg tetamu,sudahnya sy kne wat semua..da tkne 1st raya, 2nd ngn 3rd raya g beraya smpai ke mlm bwa anak..mendapat laaa.pndai plak tlg kt dpur kalu kte xde..utk pngthuan sis sy dok skli ngan mtua

      Padam
  12. salam singgah balas & done follow sini juga 149

    BalasPadam
  13. sabar yer.. normally mmg cmtu.. masing2 gunekan alasan 'anak kecik' utk salamatkn diri dr wat keje.. fenomena bese ms kenduri :)
    awk kusus kat ipn ke. msti bwh AG kan??

    BalasPadam
    Balasan
    1. aizu's life

      Saya bukan pengambilan AG. saya gred W jer..kerja Perbadanan, pengambilan sendiri bukan melalui SPA.

      Padam