Blogger Templates

Pengikut

Umaira + Umar

Daisypath Anniversary tickers

Rabu, 24 Oktober 2012

HSG itu~

Appointment HSG 22 Okt lepas
Malam tu dah start puasa
Seblm tu kena telan ubat alegik 8 biji mlm , 8 biji esk pagi
Ubat alegik , hanya mereka yg ade alah saje makan 
Syarat lain, 3 hari seblm HSG tidak bole bersama

Pagi itu
Sampai hospital kul 8 pg
Tgg turn org yg ke-2
Masuk bilik x-ray dalam kul 9.15am
Siap2 salin baju persalinan, naik ats katil
Agak seram tgk mesin, katil dan peralatan dlm bilik
Dalam bilik ade 2 org doktor , 2 assist.
Doc. sgt memberi semangat **sy pOn jd x takot**

Jam 9.45 am...semuanye selesai
tak sakit mane seperti yg diceritakan
sakit mcm rasa senggugut then senak di sekitar perut
doc. ada bagitau...bleeding akan berlaku utk beberape hari
hari ni dah masuk hari kedua bleeding
rupa bleeding tu mcm darah period pOn ade
hati tetap risau
doc. pesan lagi byk kan minum air
utk singkirkan cecair yg masuk sewkt HSG dibuat
pastu tak da pantang per...
balik try ' bersama '

Syukur....
kedua-dua tiub saya ok
tak tersumbat...

Pasni nxt appointment dgn gynae pada 7 Nov

Just nak share
Daripada sumber yang pernah saya baca, kalo tak silap...
60% wanita berjaya hamil selepas melakukan HSG

dan....

2 org kawan opis sy berjaya hamil selepas melakukan HSG
1 org kawan blog TTC pOn berjaya hamil pas HSG


25 ulasan:

  1. Salam..
    Dah buat HSG ye..bagus2..harap2 ada berita baik lepas ni, saya pun dah buat last year and both tubes ok..tak kisah la kalau takde rezeki lagi kan, yang penting kita usaha :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai Mrs Sweet...
      Tentu Sweet org nye...
      iyer..saya dah buat HSG
      harap da berita baik
      itu la...tiub ok tp kalo belum masa Allah nak bagi kena redha. Nasib sy ni pOn blm tahu lagi. Kena tgg la UPT test..
      UPT test sgt mendebarkan saya..Ya Allah kpd mu aku berdoa.

      Padam
  2. Saya pun pernah buat HSG 2 tahun lepas. Based on yg doc cakap, HSG tak membantu kita utk hamil. HSG hanya untuk check sama ada tiub kita tersumbat atau x. Kalau tiub normal, baru doc akan bg ubat preskripsi untuk menghasilkan telur. InsyaAllah, kalau ada rezeki Allah, pregnant lepas. Tapi buat masa sekarang, saya tak pregnant lg dan dah stop ambil ubat hormon tu. Saya dah tak gi jumpa gynea, skrg ikhtiar dgn cara berurut pulak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Inayus...
      Ok good u dah pernah ketahap membuat rawatan HSG. at least, kita yg ttc ni sudah berusaha. Setakat ni yg saya tahu daripada bacaan dan info dari doktor, HSG dapat membantu kita utk hamil. tapi bukan 100%. cam ni lah, kita pikir positif...mungkin belum masa buat kita lagi.

      Padam
  3. dgn kuasa Allah, kebetulan saya pun hamil lps hsg tp miscarriage at 6 weeks

    BalasPadam
    Balasan
    1. ♥ WaWa Vtec ♥
      Congrats....at least awk dah pernah pregnant. dapat merasai walaupon sekejap. Terbukti kan HSG dapat membantu kita utk hamil. Semua dgn kuasa Allah seperti yg awak ckpkan..Sabar yer...Suatu hari nanti keajaiban tu akan muncul jua.

      Padam
  4. dgn kuasa Allah, sy preggie lps hsg (masa tu first time doc prescribed clomid) tp miscarriage at 6 weeks.

    BalasPadam
  5. InsyaAllah....
    mana tau kali ni ade rezeki..
    Alhamduillah xde prob tiub tersumbat :)
    mcm sue, bila dh dpt tau dua2 tiub tersumbat, just boleh berdoa ...moga2 ade miracle.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Allah...
      Tabahkan la hati hamba mu ini
      Begitu kuat ujian Su dan suami
      Tak per Sue, Allah itu maha adil
      Allah itu tak kan menyusahkan hambanya

      Padam
  6. saya pun penah dgr statement ini.katanya HSG mampu membuka laluan peranakan ke apa tah.good luck yer

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kenal Siti Orked
      betol la tu info awk..
      bff sy dah pregnant pas buat HSG

      Padam
  7. mudah2an...
    makneng br try clomid cycle ke2...
    makneng follow sini
    jemputla follow makneng... :)

    BalasPadam
  8. RM1/pcs strip ujian ovulation (kesuburan)/pregnancy(kehamilan).


    blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

    sms: 0122429082 (puan nor)
    email: lovidoobidoo@gmail.com

    BalasPadam
  9. nak kongsi sikit, jemput tengok blog saya,thankz
    http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/

    BalasPadam
  10. saya pun dah pernah buat HSG..sakit jugak la..tp x pernah cite dlm blog.. sbb ade kawan2 lam blog yg bukan kawan2 TTC. kalau dorg baca pun, apelah yg dorang faham pasal tu.

    semoga kita dipermudahkan urusan nak dpt baby ni.. Amin

    BalasPadam
  11. Salam perkenalan . Sy org baru nak baca2 tentang blog yg ttc ni. Good info

    BalasPadam
  12. err...br wat reg lppkn..cam takut jer nk wat hsg..tp pap smear pnah rasa dh..so mebi lebih kurang kah..hmmm...

    BalasPadam
  13. salam perkenalan semua, saya baru je buat HSg tadi pagi Kat HKL waaa..bukan main sakit lagi, masa masuk cecair tu sikit je sakit tapi bila da habis..mak ai nak jalan punya nak mengalir air mata...huhu..oh yea kalau ada Cyst agak2 ada peluang tak hamil lepas HSG ne?sebab doktr da bgi ubat metaformin nak stabilkan hormon..

    BalasPadam
  14. salam perkenalan...alhamdulilah HSG da buat tadi pagi...injek masuk sakit sikit je, da habis tukar baju dan berjalan..mak ai...sakit la amat..nak mengalir air mata..da tak da mood nak senyumm last makanan di bungkus bawak balik...ermm boleh hamil ah?if ada cyst?lepas di beri metaformin 5 day makan saya period 2kali period...kata doktor ubat nak bagi cyst tu hilang ovalasi berlaku...

    BalasPadam
  15. salam perkenalan semua, saya baru je buat HSg tadi pagi Kat HKL waaa..bukan main sakit lagi, masa masuk cecair tu sikit je sakit tapi bila da habis..mak ai nak jalan punya nak mengalir air mata...huhu..oh yea kalau ada Cyst agak2 ada peluang tak hamil lepas HSG ne?sebab doktr da bgi ubat metaformin nak stabilkan hormon..

    BalasPadam
  16. Salam sume..Een pulak baru buat HSG kat HKL kul 8.30am arini. Alhamdllah doc yg bwt xray to ckp dia tgk xde ape2 block.
    Tapi utk detail info een kene tggu appintment dgn gynae HKL 28 Aug nnti. Een n husband start gi HKL since 31 May '13. Kitorg da buat blood test utk check Hiv,talasemia. Hubby bwt sperm test. Een plak bwt lagi 2 blood test utk tgk hormon level ari ke-2 & 21 period. And last test sblum jumpa gynae ialah arini = HSG.
    Cost stakat ni yg kami byr = RM5.00. Hehe
    Nk sembang dgn een leh email een kat
    een_elmo2000@yahoo.com

    BalasPadam
  17. This coming Khamis saya akan ber HSG di HKL... actly mmg takut pun. Berdebar je nak tungu khamis. Doakan saye ok ye.

    BalasPadam
  18. salam,saya baru nak buat HSG.pada bulan ini..doakan saya kawan kawan..amin..

    BalasPadam
  19. sy br je buat hsg tu pg td di hospital serdang..alhamdulillah doktor ckp dua2 tiub ok..smga ada rezeki utk tahun 2015 ni..

    BalasPadam
  20. salam.. Saya sendiri pernah buat HSG pd bulan May 2014.. 2 minggu sebelum puasa.. Alhamdulillah, dengan izin Allah. Raya tu saya dpt tau saya da conceive walaupun kalau ikutkan masih pending sperm test.. Tp x de rezeki sbb baby stop develop sampai 7 weeks je.. 11 weeks saya bleeding dan doktor sahkan baby da x de.. 2 hari lepas doctor sahkan saya gugur sendiri tp masih perlu D&C. Saya percaya pd ketentuan Allah yg semua ni petunjuk sekurang2 nya saya boleh mengandung.. Lepas saya gugur, saya x sempat period pon, terus Allah bg lagi rezeki.. Sekarang da 4 bulan da kandungan saya.. Masa ni saya rase betapa besar kuasa Allah dan betapa dia sayang kan hamba2nya.. so, jgn putus asa tau.. kita kena usaha dan percaya pd Allah.. :)

    BalasPadam