Blogger Templates

Pengikut

Umaira + Umar

Daisypath Anniversary tickers

Sabtu, 3 Disember 2011

Diane 1: Start makan Diane

Flash back story-mory...
Pengambilan Diane 1 biji sehari di mkn pd 11/7/11 - 31/7/11 (21 hari)
Stop 7 hari pengambilan Diane, then hari ke-29 sambg. mkn Diane blk
Asid folic di makan setiap hari 1 biji sehari.
Metfomin...ubt ni saya bertahan makan selama 3 hari sahaja! mmg menguji sggh~
Sbb...?saya mengalami loya, muntah2, pening kepala, badan menjadi lembik..
Simptom2 dah mcm org pregnant jer...tp bukan yer~
Acually, Metformin adalah salah satu terapi bagi penghidap PCOS mcm saya
Ianya adalah lebih kurang mcm ubat kurus. 3 hari saya mkn tu mmg nafsu mkn saya DOWN
Maybe ubat tu tak sesuai utk badan saya. So, sy stop je pengambilan ubat tersebut

Google | Lebih kurang begini keadaan saya ketika tue...

Tak lama tu, Miss 'P' pun kuar on 6/8/11..Kuar bagaikan paip pecah.
Hari pertama period, 3 jam sekali saya tukar pad. OMG!~
Tak pernah begini tau!~ Letih tu tak usah ckp la...
Tiada perubahan pengurangan Miss 'P' kuar walaupun hari ke-7
Berlarutan la sampai hari ke-10.
Hari ke-11 Miss 'P' agak dah kurang sampaila hari ke-19 baru la betol2 'kering'
So, daripada conclusion nye....14 hari Miss 'P' datang dengan pengambilan Diane
Maybe, nak balance kan semula hormon2 yang sepatutnya...
Terasa badan ni rasa ringan.


Menstrual Cycle : 39 days (Sangat irregular)

6 ulasan:

  1. salam..akak saya hari ini dapat ubat metaformin tu 500mg sebab saya ada pcos..so saya kena makan 3 kali sehari setiap 8jam kata nurse kat farmasi tu..so apa pengalaman akak..berapa akak minum..

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam...

      Serius sy mmg tak dapat tahan dari mual2 apabile pemgambilan metformine. muntah2..macam org pregnant tau...

      nxt appointment jumpa doktor, dia nasihatkan supaya behenti dari pengambilan metformin.

      actually, bukan semua ubat yg doktor bagi pada patient semuanye serasi. so kita sebagai patient ada hak gak nak stop ubt tersebut.

      Bile keadaan dimana bile sesorg tu ambnormal daripada pengambilan ubt tersebut, mesti ada yg tak kena.
      so, sy stop je dari ambik ubt. doktor pon rasa mcm takot je tgk patient dia mcm tu.

      Padam
  2. salam..akak saya pun di berikan ubat tu..so memeng doltr kata pun kesan macam mual macam tu..berapa lama kena makan? saya 3kli sehari setiap 8jam..ermmm akak tak tahan saya agak macam mana lah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah brp tahun kawin..citer la sikit..

      Padam
  3. salam..akak saya hari ini dapat ubat metaformin tu 500mg sebab saya ada pcos..so saya kena makan 3 kali sehari setiap 8jam kata nurse kat farmasi tu..so apa pengalaman akak..berapa akak minum..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Actually kan...metformin ni mcm ubat kurus. sy kurus cara sendiri.kurangkan makan jer..

      Padam